Uusien purjeveneiden kysyntä on kääntynyt kasvuun – vain yksittäiskappaleita ja pienempiä veneitä saatavissa kesäksi

First 24 on urheilullinen plaanaava retkivene, joka sopii myös perheen retkikäyttöön. Veneessä mahtuu yöpymään neljä henkeä.

Uusien purjeveneiden kysyntä on ollut vuoden alusta alkaen vilkasta. Tänä vuonna tullaan rekisteröimään enemmän uusia purjeveneitä kuin viime vuonna, kerrotaan Ajola Yachtsista, kappalemäärissä laskettuna Suomen suurimmasta purjeveneiden maahantuontiyrityksestä.

– Suurempien matkaveneiden toimitusajoissa puhutaan nyt jopa vuodesta tai kahdesta, mutta yksittäiskappaleita saattaa olla tarjolla vielä kevään kuluessa. Lisäksi pienempiä retkikäyttöön sopivia veneitä on saatavilla tehtaalta vielä tulevaksi kesäksi, Antti Saarisalo Ajola Yachtsista sanoo.

Vene-esittelyjä järjestetään netin välityksellä 12. helmikuuta käynnistyvillä Vene 21 Båt -messuilla, jotka pidetään tänä vuonna ainoastaan virtuaalisesti. Ajolan telakalla Naantalissa veneisiin voi tutustua myös paikan päällä ennalta sopien.

– Koronavuosi on muuttanut purjeveneiden markkinatilannetta koko maailmassa. Charter-veneiden tilaukset ovat vähentyneet, mutta yksityiset veneilijät ovat hankkineet vilkkaasti uusia veneitä niin Suomessa kuin maailmallakin.

Antti Saarisalon mukaan isompien veneiden pitkähkö toimitusaika antaa toisaalta hyvin myyntiaikaa mahdolliselle vanhalle veneelle. Ostopäätöstä motivoi sekin, että veneen tilausvaiheessa tulee vain pieni varausmaksu maksettavaksi, ennen kuin vene lähtee tehtaalta. Myös varustelua ehtii täydentää vielä noin kaksi kuukautta ennen veneen toimitusta.

Vaihtoehtona yli 10 vuotta vanha tai ihan uusi vene

Uusien veneiden kysyntään vaikuttaa sekin, että uudehkojen, alle kymmenen vuotta vanhojen käytettyjen purjeveneiden tarjonta on lähimarkkinassa supistunut.

– Suomen venekanta painottuu edelleen 1990-luvun malleihin, eikä uudehkoja käytettyjä veneitä ole juuri ollut täällä myynnissä. Niitä onkin tuotu paljon ulkomailta, esimerkiksi Ruotsista. Nyt ne alkavat loppumaan sieltäkin ja asiakkaat ovat valmiimpia ostamaan uusia, Saarisalo sanoo.

Beneteau-veneitä maahantuovan Ajola Yachtsin Antti Saarisalo povaa voimakasta kasvunäkymää erityisesti vauhdikkaiden retki- ja kilpapurjeveneiden myyntiin. ”Näiden kysynnässä on parin viime vuoden aikana ollut reipasta nousua”, Saarisalo kertoo.

Nyt kysytään vauhdikkaita retki- ja kilpapurjeveneitä

Viime vuonna myydyin purjevenemerkki Suomessa oli Ajola Yachtsin edustama alan markkinajohtaja, ranskalainen Beneteau. Beneteau-mallistosta rekisteröitiin Suomeen kaksi pienempää Firstiä (14- ja 18-jalkaiset), kaksi keskikokoista Oceanista (30.1 ja 38.1) ja yksi yli 50-jalkainen Oceanis ulkomaille.

Kaikkiaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan vuonna 2020 rekisteröitiin yhteensä 22 uutta purjevenettä. Rekisteröintivelvoite koskee vähintään 5,5 metriä pitkiä purje- ja moottoriveneitä sekä vähintään 15 kilowatin eli yli 20 hevosvoiman moottorilla varustettuja vesikulkuneuvoja.

– Karkeasti voidaan sanoa, että uusia purjeveneitä on Suomessa myyty viimeksi 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Sen jälkeen uusien purjeveneiden maahantuonnilla ainoana liiketoimintana on ollut vaikea pärjätä.

Vaikka myyntilukemista on edelleen matkaa reilun kymmenen vuoden takaisiin, jopa kymmenkertaisiin myyntilukemiin, Saarisalo povaa voimakasta kasvunäkymää erityisesti vauhdikkaiden retki- ja kilpapurjeveneiden myyntiin.

– Näiden kysynnässä on parin viime vuoden aikana ollut reipasta nousua. Asuttavat, mutta urheilulliset retkiveneet sopivat uudemmalle sukupolvelle, kun halutaan nauttia nopeudesta ja extreme-henkisyydestä, mutta aktiivisen elämäntyylin vuoksi ei kuitenkaan haluta käyttää kuukausia veneilyn parissa. Sen vuoksi mekin olemme alkaneet tuoda First-malleja Suomeen.

Venerekisterissä trendimuutos ei välttämättä näy, koska siellä ei ole erittelyä venetyypeittäin eikä pienempiä veneitä tarvitse rekisteröidä.

– Toisaalta myös mukavuudenhalu on kasvanut, minkä vuoksi aiempaa selvästi isompienkin veneiden kysyntä on kasvanut.

Purjevenemyynti tuplasi liikevaihdon

Ajola Yachts on vuonna 2008 perustetun Ajolanranta Oy:n aputoiminimi. Yritys keskittyi aiemmin veneiden telakointi-, huolto- ja korjauspalveluihin. Vuonna 2018 yritys laajensi toimintaansa solmimalla Beneteau-purjeveneiden maahantuontisopimuksen ja seuraavana vuonna Ajola valittiin vuoden yritykseksi Naantalissa. Ajola Yachts on viimeisen kahden vuoden aikana jo yli tuplannut liikevaihtonsa vajaasta 900 tuhannesta eurosta viime vuoden lähes 2 miljoonaan euroon.

Tänä vuonna kappalemäärä uusien purjeveneiden myynnissä tulee todennäköisesti nousemaan.

– Liikevaihtoarviomme tälle vuodelle on 1,7 miljoonaa euroa ja kappalemääräisesti alkavana vuonna tullaan myymään viime vuotta enemmän veneitä.

– Meillä on se etu, että emme ole ainoastaan venemyynnin varassa. Myös telakkapalvelut ovat kasvaneet. Meillä on oma kuljetus- ja telakointikalusto sekä osaavaa henkilöstöä. Liiketoiminnat tukevat hyvin toisiaan ja tuovat vakautta, Saarisalo toteaa.

”Urheilulliset, mutta silti retkikäyttöön soveltuvat retkiveneet sopivat uudemmalle veneilijäsukupolvelle, joka ei halua käyttää kuukausia veneilyn parissa”, sanoo Ajola Yachtsin Antti Saarisalo. Beneteau First 27 sopii neljän hengen miehistölle: keulahytissä on reilu parivuode ja salongin sohvat jatkuvat kunnon pistopunkkina avotilan alle. Kuva: Davor Kralj.

LISÄTIETOA:

Ajola Yachts on maailman suurimman purjevenevalmistaja Beneteaun purjeveneiden maahantuoja ja vuonna 2008 perustetun, Naantalin Rymättylässä sijaitsevan Ajolanranta Oy:n aputoiminimi.

Yritys tarjoaa monipuolisia venepalveluita läpi vuoden. Palveluihin kuuluvat täyden palvelun vierasvenesatama ja 150 laituripaikan kotisatama, kattavat telakointi- ja talvisäilytyspalvelut, huolto-, korjaus- ja refit-palvelut sekä veneen nosto- ja laskupalvelut.

Vuonna 2018 yritys laajensi toimintaansa solmimalla ranskalaisten Beneteau-purjeveneiden maahantuontisopimuksen.

Ajola Yachts on viimeisen kahden vuoden aikana jo yli tuplannut liikevaihtonsa, vuoden 2018 vajaasta 900 tuhannesta eurosta vuoden 2020 lähes 2 miljoonaan euroon. Vuonna 2019 Ajola valittiinkin vuoden yritykseksi Naantalissa.

www.ajolayachts.fi

Pro Sail

Lähde: tiedote

banner-980x400