Seychellit – kurkistus purjehtijan paratiisiin

Praslinin saarella sijaitseva Anse Lazion ranta.

Jos Edeniä – maanpäällistä paratiisia ei ole vieläkään löydetty, se voisi hyvinkin olla Afrikasta yli tuhat mailia itään, Intian valtameressä – Seychellien saaristossa. Aurinko, turkoosinvärinen meri, lempeät tuulet, ainutlaatuinen kasvillisuus ja eläimistö on asioita, joille lomapurjehtijan on helppo liputtaa täydet pisteet.

TEKSTI: Heikki Kiiskinen ja Mika Lehtinen
KUVAT: 110th Street Productions, Mari Jokinen ja Seychelles Tourism Board

Seychellit käsittää kaksi saaristoryhmää ”outer islands” ja ”inner islands”. Korallipohjaiset ”ulkosaaret” sijaitsevat 120–600 merimailia lounaaseen sisäsaarten suurimmasta saaresta Mahesta ja ovat näin ollen tavallisen lomapurjehtijan ulottumattomissa. Yhteensä Seychellien saariryhmään kuuluu huikeat 115 saarta.
Pääasiassa graniittipohjaiset ”sisäsaaret” käsittävät kolme pääsaarta Mahen, Praslinin ja La Diguen sekä noin 40 pienempää, jotkut asumattomia tai yksityisomistuksessa olevaa saarta. Juuri sisäiset saaret ovat lyhyiden matkojen ja pääsaarilta löytyvien palveluiden vuoksi ainoat, jossa veneiden vuokrausta on yleensäkään tarjolla. Täällä luonnon lumoava rehevyys, graniittikalliot ja kulissimaiset kivi- muodostelmat, pistävät väistämättä miettimään onko eksynyt jollekin toiselle planeetalle.

Seychellien asukkaat ovat asettuneet 1700-luvulta alkaen saaristoon. Alueen kulttuuri on mielenkiintoinen sekoitus eri rotuja, kansallisuuksia ja perinteitä. Islamilaiset merenkulkijat, ranskalaiset uu- disasukkaat, brittiläiset siirtolaiset, intialaiset ja kiinalaiset kauppiaat sekä afrikkalaiset orjat ovat jättäneet vuosisatojen aikana oman leimansa niin musiikkiin, ruokaan, arkkitehtuuriin, taiteeseen kuin uskontoon. Varmaan juuri näistä monipuolisista tekijöistä johtuen saarilla onkin omanlaisensa, värikäs, kiireetön ja suvaitsevainen ”kreolilainen” tunnelma.

Anne Source d´Argent Beach. © 110th Street Productions

Ilmasto Seychelleillä on läpi vuoden miellyttävä: aurinkoinen, lämmin ja trooppinen. Latitudit lähellä päiväntasaajaa takaavat, että matalapaineiden ja myrskyjen syntyminen alueella on erittäin harvinaista. Lämpömittari tippuu harvoin alle 24 asteen ja toisaalta nousee harvoin yli 33 asteen.

Lokakuusta toukokuuhun pääosin luoteesta puhaltavat tuulet pitävät meren rauhallisena ja ilman kuumana sekä kosteana. Tämä ajanjakso onkin paras hetki vaikkapa sukeltamiselle ja monille muillekin vesiurheiluharrastuksille. Toukokuusta lokakuuhun on puolestaan kuivempaa sekä hitusen viileämpää. Meriveden lämpötila on läpi vuoden keskimäärin 28 astetta.

KOLME PÄÄSAARTA

MAHE

Kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Mahen saarella, jossa on myös laajin venevuokraamoiden tarjonta. Eden Island Marina on täyden palvelun satama, josta löytyy useita ravintoloita, Spar-supermarket, puhelinoperaattoreiden ”pre paid” -kioskit ja muun muassa monipuoliset lääkäri- ja terveyspalvelut.Täältä ehtii halutessaan vielä ensimmäisenä päivänä yöankkuriin Sainte Annen lahdelle, jossa turkoosinvärisen meren läpi paistaa silmänkantamattomiin vitivalkoinen hiekka.

Merenpohjaan piirtyvä veneen varjo lisää tätä epätodellista tunnelmaa. Lahti on kansallispuistoaluetta, jossa paikalliset vahdit keräävät veneiltä yöpymismaksun. Ympäri Mahea löytyy lukuisia lahden poukamia tai ankkurilahtia suurempien lomaresortien edustoilla.

Eden Island Marina ja kokoontumispaikkana toimiva Clock Tower. © 110th Street Productions

Purjehduspäivien jälkeen kannattaa varata päivä tai pari hotelliyöpymiseen ja tutustua saaren ja pääkaupungin Victorian nähtävyyksiin tai vain huilailla ”normituristina” hotellin rannalla tai uima-altaan äärellä.

Victoria on yksi maailman pienimmistä valtion pääkaupungeista, vaikka siellä asuukin jopa kolmannes Seychellien väestöstä. Kaikki on kompaktisti lähellä, mikä tekee siitä varsin viihtyisän ja sympaattisen paikan. Keskeisenä symbolina ja ”kokoontumispaikkana” toimii jäljennös Lontoon Big Ben tornista, joka sijaitsee liikenneympyrässä keskellä kaupunkia.

Kokemuksen arvoinen on myös paikallinen vilkas ja värikäs tori – Sir Selwyn Selwyn-Clarke Market. Vuonna 1840 rakennettu tori on oiva paikka tutustua paikalliseen elämäntyyliin ja rytmiin. Se on myös hyvä paikka ostaa tuoretta kalaa, hedelmiä, kasviksia ja mausteita.

Vilkas ja värikäs tori, Sir Selwyn Selwyn-Clarke Market. © 110th Street Productions

Monilla on mielikuva, että Seychellien saaret ovat matalia. Osittain tämä johtunee siitä, että iso osa ennakkoon nähdyistä kuvista on yleensä matalilta rannoilta. Korkeuseroja on kuitenkin paljon ja Mahen korkein kohta kohoaakin yli 900 metriin ja siellä sijaitsee näköalapaikka Mission Lodge, josta avautuu upea näkymä merelle.

PRASLIN

Mahelta kohti koillista lähdettäessä näkyy Praslin jo 20 mailin päässä. Tavallisin paikka yöpyä täällä on saaren kaakkoiskulmassa oleva Baie Sante Anne, jossa on mahdollista parkkeerata suoraan laituriin. Hyvällä tuurilla vettä ja sähköä on saatavilla. Lähin kauppa on vain 100 metrin päässä. Lähimpiin ravintoloihin on matkaa jo parin kilometrin verran, jonne ottaa jo mielellään edullisen taksin.

Praslin on kuuluisa myös erikoisen muotoisista, jopa yli 20 kiloa painavista Coco de Mer -pähkinöistä. Saarella sijaitsee myös Unescon maailmanperintökohde Vallée de Mai.

Mielenkiintoinen retki on Unescon maailmanperintökohde Vallée de Mai, tuhansia vuosia vanha sademetsä, jota varjostaa yli 6 000 jättiläispalmua, jotkut yli 30 metriä korkeita. Sademetsässä on kuusi kotoperäistä palmulajia ja lisäksi se toimii kotina uhanalaiselle mustalle papukaijalle, joka on samalla Seychellien kansallislintu. Praslin on myös kuuluisa täällä kasvavista takapuolen mallisista, jopa yli 20 kiloa painavista Coco de Mer -pähkinöistä. Täällä voi myös bongata harvinaisen, praslinilaisen mustan papukaijan.

Praslinin saarella on myös 18-reikäinen golfkenttä, joka sijaitsee Constance Lemuria Resortin yhteydessä. Sieltä voi vuokrata tarvittavat välineet ja myös golfauton. Sen verran ylä- ja alamäkiä kenttä tarjoaa, että auto tulee monille tarpeeseen.

Praslinin saarella sijaitseva 18-reikäinen golfkenttä Constance Lemuria Resortin yhteydessä.

Baie Sante Annen voi valita myös joillain vuokraamoilla lähtösatamaksi. Katamaaranilautta kulkee Mahen ja Praslinin välin noin tunnissa.

Suosittelemisen arvoinen on myös saaren pohjoisosassa sijaitseva Anse Lazio Beach, jota kehutaan yhdeksi maailman hienoimmista rannoista. Kovasta suosiosta huolimatta, ranta on sen verran iso, että tilaa riittää kaikille hyvin. Curieusen saari sijaitsee vain parin kilometrin päässä tältä rannalta.

LA DIGUE

Kolmanneksi suurin pääsaarista tarjoaa useita, upeita valkohiekkaisia lahtia ja myös mahdollisuuden ankkuroida saaren pääkaupungin (tai kylän) satamaan La Passeen. Vaikka VHF-tiedusteluun voi saada tylyhkön vastauksen ”The harbour is full”, kannattaa silti ajaa satamaan sisään kurkistamaan. Paikallinen ”Johnny” löytää helposti paikan ja vie pitkän peräköyden rantaan, jonne kuljetaankin omalla jollalla.

La Passen tunnelma on lähes ”hippimäisen” rento, jossa pääkulkuneuvo on härkävankkurit tai polkupyörä. Pyörän voi vuokrata 5 eurolla koko päiväksi ja kannattaa tutkia saarta myös ulkopuolella La Passen. Jos hautausmaa voi olla kauniimpi kuin koskaan, niin täällä sen näkee. Rantatien varrella on tarjolla useita tunnelmallisia ravin- toloita ja putiikkeja. Täällä voi helposti viettää ylimääräisen päivän. La Diguen kaakkoiskulmassa on kaksi yöpymiseen sopivaa luonnonlahtea, Grande Anse ja Anse Coco.

La Diguen satama. © 110th Street Productions

Lounaisosassa saarta sijaitsee Anse Source d’Argent Beach, jonka sanotaan puolestaan olevan yksi maailman kuvatuimmista rannoista. Pehmeä valkoinen hiekka, kirkas vesi, korkeat ja ajan muovaamat graniittilohkareet ovat uskomattoman kaunis yhdistelmä. Koralliriutan suojassa oleva ranta on rauhallinen ja sopii matalan ja puhtaan hiekkapohjansa ansiosta erittäin hyvin myös lapsille.

Seychellit on mahtava kohde lomapurjehtijalle. Upeiden trooppisten saarten luonnonlahdet, hiekkarannat, turkoosin väriseksi kääntyvät Intian valtameren mainingit, massiiviset luonnonmuovaamat graniittipatsaat, jättiläiskilpikonnat, muu eläimistö ja rehevä kasvillisuus ei jätä ketään kylmäksi. Helppo uskoa, että on käynyt ainakin paratiisin porteilla.

LISÄÄ LOUNASANKKUROINTIIN SOPIVIA PAIKKOJA

COUSIN
Maili Praslinista lounaaseen. Cousinin saaria on kaksi, mutta eteläiseen saareen ei saa ankkuroida, pohjoisempaan on mahdollista tehdä retki. Ankkuroi aamuksi luoteistuulella saaren itäpuolelle. Saarivahdit hakevat veneellä halukkaat opastetulle retkelle klo 9 jälkeen. Retki maksaa kuljetuksineen ja opastuksineen noin 20 euroa per purjehtija, mutta kokemus on sen arvoinen.

CURIEUSE
Muinainen lepraparantola Praslinin pohjoispuolella. Sopiva niin lounas- kuin yöankkurointiin. Rannalta löytyy kilpikonnafarmi, josta voi patikoida Doctor’s Housen tiluksille, joka on jonkinmoinen nähtävyys. Hupilippu saarelle maksaa 10 euroa per purjehtija ja tämä sisältää ankkurointioikeuden myös St Pierre islandille. Tai päinvastoin. Rannalla on iso grillikatos camping-purjehtijoiden käytössä.

COCO ISLAND
Muutama maili La Diguelta Felitice -saaren pohjoispuolella oleva upea lahti uintiin, snorklailuun ja merenalaiseen tutkimusmatkailuun. Meressä kaikenkokoisia mereneläviä. Luonnonpuistovahdit keräävät maksun, koska täällä voi viihtyä useita tunteja, kevyillä keleillä jopa yön.

KREOLILAINEN KEITTIÖ, PERINTEET JA KÄDENTAIDOT

Pro Sail sai mielenkiintoisen mahdollisuuden tutustua perinteiseen kreolilaiseen keittiöön iäkkään sympaattisen isoäidin luona. Ruokia valmistettiin isolla tunteella ja samalla tyylillä kuin kymmeniä vuosia sitten. Annokset olivat maukkaita, mutta ei liian mausteisia.

Kreolilainen keittiö, jossa äärimmäisen sympaattinen isoäiti valmisti maukkaita annoksia suurella tunteella. © 110th Street Productions

Mieleen painui myös harvinainen juoma nimeltä ”Calou”, joka valmistetaan kookospalmujen kukista syntyvästä nesteestä. Aluksi neste on alkoholitonta, mutta käymisprosessi alkaa välittömästi kerättäessä. Kahden tunnin sisällä alkoholipitoisuus on yleensä jo noin 4 prosenttia. Käymisprosessia voi jatkaa vajaan päivän verran, jota moni paikallinen suosii. Tällöin juoma pysyy edelleen makeana, mutta ei happamoidu etikaksi. Ateriahetken päätti maittava jälkiruoka, joka oli banaaneista, kookosmaidosta ja runsaasta sokerimäärästä valmistettu paikallinen erikoisuus. Kaiken kaikkiaan saimme päivästä ainutlaatuisen ja ikimuistoisen kokemuksen.

Perinteisiä kädentaitoja vaalitaan Seychelleillä edelleen. © 110th Street Productions

Lisäksi tutustuimme samana päivänä alueeseen, jossa vaalittiin paikallisia ja perinteisiä kädentaitoja. Yksi hienoista kokemuksista oli nähdä vanhempi herrasmies valmistamassa tyylikkäitä purjeveneiden ja -laivojen pienoismalleja.

MAJOITUSVAIHTOEHTOJA

Kaikki suosittelemamme hotellit ovat tasokkaita, ja sijaitsevat rannalla.

MAHE

1. Constance Ephelia
Port Launay, Mahé
+ huikea palvelukokonaisuus ravintoloineen ja kylpyläpalveluineen
+ paljon aktiviteetteja: mm. hieno köysirata, jossa useita laskuja vuorelta alas
www.constancehotels.com

2. Le Meridien Fisherman’s Cove
Bel Ombre, P.O. Box 35, Mahé
+ viihtyisä puutarhamainen kokonaisuus
+ pitkä (3 km) ranta suoraan hotellin edessä
www.lemeridienfishermanscove.com

3. Carana Beach Hotel
P.O. Box 404, Victoria, Mahé
+ tyylikäs 4 tähden “Boutique”-hotelli
+ mahtava näköala uima-altaalta ja sen yhteydessä olevasta ravintolasta merelle
www.caranabeach.com

PRASLIN

4. Acajou Beach Resort
Anse Volbert, Cote d’Or, Praslin
+ viihtyisä kokonaisuus
+ lapsiystävällinen pitkä ja matala ranta
www.acajouseychelles.com

5. Coco de Mer Hotel & Black Parrot Suites
Anse Bois de Rose, Praslin
+ monipuolinen valikoima ravintolassa
+ kaunis auringonottoalue pitkän laiturin päässä
www.cocodemer.com

LA DIGUE

6. Le Domaine de L’Orangeraie
Anse Sévère, La Digue
+ upea uima-allasalue omalla barilla
+ korkealla sijaitsevan span käsittämättömän upeat maisemat merelle
www.orangeraie.sc

Seychelleihin voit tutustua tarkemmin osoitteessa:

www.seychelles.travel/en/

banner-980x400