Ruotsin länsirannikon helmiä

Suomen saaristo on varsin ainutlaatuinen ja sen kauniista maisemista nautitaan läpi koko kesän. Naapurimaa Ruotsi tarjoaa myös mahtavat puitteet kesäisille purjehduksille. Monelle ehkä toistaiseksi vielä hieman tuntemattomammat vesialueet sijaitsevat maan länsirannikolla Bohuslänin maakunnan edustalla.

Kaunis saaristo alkaa Göteborgista, josta löytyy muun muassa aikaisemmasta Volvo Ocean Racesta osalle tutuksi tullut kahdelle saarelle sijoittuva Marstrand. Itse Bohuslänin maakunta ja sen upeat maisemat jatkuvat pohjoiseen aina Norjan rajalle asti.

Bohuslänissä on kesäisin varsin aurinkoinen ja leudonlämmin ilmanala. Tässä myös yksi syy miksi kyseisen alueen paikalliset ruotsalaiset eivät juuri matkusta kesäisin Välimerelle kovin sankoin joukoin. Omat vesialueet kun tarjoavat heinä-syyskuussa upeat puitteet sekä pitkiä valoisia päiviä.

Suomesta käsin purjehtien matkaa Bohuslänin maakuntaan tulee noin 700 mailia. Matkan kestoa on vaikea arvioida ja se riippuukin luonnollisesti hyvin paljon reissun ajankohdasta. Hyvällä pohjoistuulella purjehtii Itämeren halki ja Skånen ympäri ”hetkessä”, mutta myöhemmin kesällä vallitsevassa lounaistuulessa matka etenee hitaasti kryssien. Mikäli kesäloman pituus antaa myöden ja aikaa riittää, on reitti varmasti kaiken vaivan ja ajan arvoinen. Sen verran hieno kohde perillä odottaa.

Yhtenä vaihtoehtona on mahdollisuus hyödyntää Götan kanavaa, joka on Ruotsin läpi kulkeva reilut 600 kilometriä pitkä vesiväylä. Itse kanavan osuus matkasta on noin kolmannes ja loppuosuus järvipurjehdusta Vänernin ja Vätternin vesistöissä. Kanava ja sen sulut mahdollistavat melko isojen veneiden ja laivojen kulun, syväyskin voi olla jopa reilut kaksi ja puoli metriä. Vaikka maisemat ovat kauniit, on Götan kanava melko hidas vaihtoehto ja tarjoaa monelle tosipurjehtijalle enimmäkseen aika tylsää koneella ajoa.

Göteborgissa on muutama laadukas venevuokraamo, joten hyvä vaihtoehto on myös lentää suoraan Göteborgiin tai ottaa laiva Helsingistä Tukholmaan ja ajaa noin 470 kilometrin matka perille kohteeseen.

Bohuslän on erityisen tunnettu kauniista saaristaan, puhtaista rannoistaan, idyllisistä kalastajakylistään sekä erinomaisista ravintoloistaan. Varsinkin hummerit, osterit ja katkaravut kuuluvat alueen herkkuihin.

Rannikko on veneilijöiden kannalta hyvin kehittynyt ja vierassatamia sekä mahdollisia pysähdyspaikkoja on tarjolla melko tiheästi. Göteborgin lähistöllä sijaitsee lukuisia hienoja saaria, kuten Björkö, Brännö, Hönö, Styrsö, Vargö, Vrångö ja Öckerö.

Tutustumisen arvoisia paikkoja rannikolla ovat muun muassa Smögenin kesäkaupunki Göteborgista pohjoiseen, Marstrandissa sijaitseva Carlstenin linnoitus sekä Kosterin saarten alue, jossa sijaitsee myös Kosterhavetin kansallipuisto ja Ruotsin ainoa koralliriutta. Bohuslänin alue on tunnettu myös kauniista kalliomaalauksistaan. Saaria rannikolla on kaiken kaikkiaan yli tuhat, joten valinnan varaa riittää kaikille.

Alkuperäinen artikkeli: Pro Sail 2/2015

banner-980x400