Route du Rhum starttaa kohti myrskyä

Ari Huusela. Kuva © Jari Salo / Sailing Images

Legendaarinen Atlantin yli yksinpurjehduskilpailu starttaa tänään sunnuntaina klo 15 Suomen aikaa. Starttipäivän sää on hyvä, mutta myrskymatalapaine iskee tiistaina.

Route du Rhumin ainoa suomalaispurjehtija Ari Huusela osallistuu kilpailuun 60-jalkaisella veneellä, IMOCA-luokassa. Luokka on kilpailun seuratuimpia. Kilpailu starttaa 123-veneen yhteislähtönä. Samalla, joskin suurella lähtöalueella ovat rivissä kuuden eri kategorian veneet. Niistä kaikkein nopeimpia ovat yli 100-jalkaiset ULTIME-luokan trimaraanit, joita starttaa kuusi.

Lähtöpäiväksi on luvassa on kevyttä sivumyötäistä ja startti voi olla aika rivakka. Sää jatkuu suotuisana sivutuulena vielä maanantaina. Ensimmäinen huono säärintama lähestyy tiistaina. Tuulen voimakkuudeksi ennustetaan yli 40 solmua, puuskissa yli 50 solmua.

Aaltojen korkeudesta on annettu varoituksia. Tiistaiksi ennustetaan kahdeksanmetristä aallokkoa, joka on epämiellyttävä ristikkäinen sekoitus uutta ja vanhaa. Olosuhteet jatkuvat haastavina torstaille saakka.

”Jonkun matkaa täytyy ensin pyrkiä länteen, ettei joudu rintaman alle. Sitten on puskettava myrskyrintaman läpi”, sanoo Huusela.

Huuselan Atlantin yli kisoissa myrskyisät lähdöt vaikuttavat olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. ”Selviydyttyäni vuoden 1999 MiniTransatin myräkästä, joka edelleen on kokemuksistani pahin, päätin että en enää ikinä lähde maitokauppaa pidemmälle. Tässä sitä ollaan kuitenkin taas”, Huusela kuittaa.

”Mitä viimehetken tunnelmiin tulee, niin vakavaksi vetää. Minulla on hyvä ja vahva vene, jolla uskon pärjääväni. Edessä oleva myrsky on kuitenkin kaikkea muuta helppo. Tästä tulee raaka kisan aloitus kaikille ja keskeytyksiä on odotettavissa. Kaikkien on tehtävä parhaansa ja vähän enemmän”, sanoo Huusela.

Kilpailua voi seurata Route du Rhum -applikaatiosta.
www.routedurhum.com

Livelähetystä startista voi seurata mm. France 3 Bretagnen facebook-sivuilta.

Lisätietoa:
www.arihuusela.com

Pro Sail

banner-980x400