Q&A Teemu Kekkonen

Haastattelussa tuore maailmanmestari Teemu Kekkonen

X Sail Racing Team nappasi Kööpenhaminassa järjestetyissä X35-luokan MM-kisoissa upean ja ainutlaatuisen kaksoisvoiton. Kärkisijat varmistuivat lauantaina 18. heinäkuuta, kun kun E-tron saapui maaliin maailmanmestarina ja tiimin toinen vene Ultra kakkosena.

Pro Sail haastatteli E-tronin kippari Teemu Kekkosta tuoreeltaan X35-luokan MM-kisojen jälkeen:

Onnittelut X35–luokan maailmanmestaruudesta! Millaiset ovat fiilikset nyt kisan jälkeen ja mitä voitto sinulle ja tiimille merkitsee?

Päällimmäinen tunne on onnellinen ja helpottunut. Monta vuotta jatkunut harjoittelu tuotti viimein toivotun tuloksen. Matkalle mahtuu monta katkeraa häviötä ja lähelle mestaruutta pääsyä. Koko teamin toiminta on se millä tämä on saavutettu. Voitolla saatiin vahvistus tekemisellemme. Suomestakin on mahdollista nousta maailman huipulle vaikka harjoittelukautemme on lyhyt ja etäisyydet kansainvälisille areenoille pitkät.

X Sail Racing Teamin venekunnat ovat treenanneet jo vuosia yhdessä. Kuinka paljon uskot tällä olevan merkitystä kaksoisvoittoonne? Yhteinen tekeminen, tiedon jakaminen, sisäinen kilpailu, jne.

Harjoittelimme vuodet 2009 ja 2010 yksin ilman tarkempaa tietoa muiden vauhdista. Tämän jälkeen olemme tehneet kaiken yhdessä ja kehittyneet valtavasti lisää. Väittäisin että juuri yhteisharjoittelu on ollut avaimena menestykseen. Tällä tavalla olemme pystyneet harjoittelemaan huomattavasti tehokkaammin. Lisäksi suurempi miehistörinki on mahdollistanut vuosittaiset muutokset ja tietotaidon pysymisen veneissä.

Millaiset olosuhteet kisoissa vallitsivat? Sujuiko kisaviikko omalta kohdaltanne mutkitta vai mahtuiko mukaan haastaviakin hetkiä?

Olemme oppineet aikaisemmista vuosista, että kisapaikalle tuleminen riittävän ajoissa takaa rauhallisen valmistautumisen kisoihin. Tästä syystä olimme kaikki paikalla jo 5 päivää ennen kisojen alkua. Harjoituspäivien aikana koimme hyvin alueen vaihtelevat tuuliolosuhteet. Näitä koimme myös itse kilpailussa, kun päivien aikana tuuli vaihteli voimakkuudeltaan 4 – 28 solmua ja lähes 30 asteen suunnan muutoksia. Kisojen kannalta vaihtelevat tuulet olivat suola ja asetti miehistöt haasteen eteen niin työskentelyn kuin trimmien osalta. Kokemuksemme veneestä ja harjoittelupohjamme takasi meille etulyöntiaseman, mikä lopuksi näkyikin tuloksissa. Haastavin hetki koettiin jo ennen kisoja, kun siirtopurjehduksella rikkoutui veneemme ruori. Onneksi avuliaat paikalliset harrastajat ja toisaalta One Design veneiden yhdenmukaisuus mahdollisti meille lainaruorin löytymisen muutamassa tunnissa.

Mieleenpainuvin hetki kisaviikolta?

Kyllä se oli hetki, kun varmistimme mestaruuden ennen viimeistä starttia. ”Se oli siinä” kuului kun tulimme maaliin lähdön voittaneena ja konkurentit jäivät riittävän kauas taakse.

X Sail Racing Teamin tulevat kisat tällä kaudella? Tulevaisuuden näkymät? Tiimin ja E-tronin kannalta… oma kilpapurjehdus?

Audi ultra kilpailee vielä Baltic Offshore Weekin ja ORCi Euroopan Mestaruuskilpailut Pärnussa. Lisäksi kotimainen ORCi rankingvoitto on saavutettavissa Ultran toimesta. Joten panoksia riittää loppukauteen. Molemmat veneet nähdään vielä kauden päättävässä Karvalakki regatassa lokakuussa.

Tulevaisuudesta on vielä liian aikaista puhua, mutta varmaa on että jatkamme kilpapurjehdusta jollain tasolla. Olemme rakentaneet toimivan organisaation ja osaavan miehistön, olisi hukkaan heittämistä lopettaa nyt. Millä veneellä ja millä areenalla jää nähtäväksi syksyn ja alkutalven aikana. Haluamme kilpailla kansainvälisillä kentillä ja kehittää osaamistamme myös jatkossa. Emmekä katso pahasta vaikka muutkin venekunnat oppisi siinä samassa.

TAUSTAT

Milloin ja missä oma purjehdusharrastuksesi on alkanut?

Olen aloittanut purjehduksen 2002 appiukon perheveneen kyydissä. Tästä innostuneena hankin aluksi Buster L -moottoriveneen mistä siirryimme 2006 ensimmäiseen omaan purjeveneeseen, joka oli Bavaria 30 Cruiser. Taustaani voisi kuvailla hivenen erilaiseksi kuin monella muulla.

Mistä sait aikoinaan kipinän purjehdukseen?

Kyllä kipinä syttyi noista alun kokeiluista ja meren läheisyydestä. Satamissa kierrellessäni uskoin, että jos noin moni tuon osaa ja tekee ei se kovin vaikeaa voi olla. Kilpapurjehdus tosin onkin aivan eri juttu. Mutta opettaa enemmän kuin monta kesää Saaristossa.

Onko purjehdus myös yhteinen perheharrastus ja tapa viettää vapaa-aikaa ystävien kanssa? Vai onko purjehdus puhdasta kilpailemista ja oma vapaa-aika vietetään muualla tai muiden asioiden ja harrasteiden parissa?

Purjehdimme myös perheen kanssa kesäisin / viikonloppuisin ja moni ystävämme onkin näistä hommista. Yritän kuitenkin pitää kilpailemisen ja perhepurjehduksen erillään, vaikka se välillä onkin vaikeaa. Lapsemme ei harrasta muuta purjehdusta kuin perheen kanssa joten muu aika vietetään jalkapallokentän äärellä.

Mitä purjehdus sinulle harrastuksena merkitsee?

Toisaalta se merkitsee ystäviä, ulkoilua, uusien paikkojen näkemistä ja perheen yhdessäoloa. Toisaalta taas urheilua, kuntoilua, kilpailemista, haasteita ja itsensä kehittämistä.

Kuinka paljon ehdit nykyisin purjehtimaan? Perhe, työ, treenaaminen, kilpailut, mahdollinen vapaa-ajan purjehdus…

Kyllä viime vuosina olemme ehtineet purjehtimaan 2-3 viikkoa kesässä perheen kanssa ja muutaman viikonlopun. Kilpailuun on mennyt suunnilleen sama aika ja harjoitteluun kaksi iltaa viikossa.

Mieleenpainuvin purjehdushetkesi? Onko jokin erityinen hetki jäänyt muistoihin vuosien varrelta?

Näinä vuosina on koettu monia tilanteita mitä muistellaan vielä kiikkustuolissa. Päällimmäisenä toki juuri voitettu mestaruus, mutta myös katkera häviö MM-kisojen viimeisessä lähdössä 2013 Malmössä. Perheen kanssa pääseminen Maarianhaminaan muutaman kuukauden ikäinen poika veneessä oli silloin iso homma.

Paras tapa päästä irti normityöstä ja muista arjen kiireistä? Kuinka korkealle purjehdus sijoittuu tällä listalla?

Ihan ylimmäksi. Purjehtiessa on koko ajan tekemistä eikä ole aikaa roikkua puhelimessa. Kun köydet irtoaa, on jo matkalla.

Mitkä ovat itsellesi tärkeimmät tai mielenkiintoisimmat vesialueet? Suomessa? Ulkomailla?

Kyllä itselle on riittänyt Suomen ja Ruotsin saaristo cruisailuun vaikka Välimerelläkin on oltu. Palman lahti on kyllä jäänyt mieleen hienona paikkana.

Tärkeitä ihmisiä purjehduksen lähipiirissä?

Minulle tärkeitä ovat joukkuekaverit tässä tiimissä, heidän kanssaan on tehty ja koettu monta vuotta yhdessä. Yhteistyökumppanit ja henkilöt taustalla ovat mahdollistaneet tämän kaiken, joten he ovat erittäin tärkeitä myös.

Muut harrastukset tai kiinnostuksen kohteet vesillä liikkumisen ohella?

Harrastan alppi- ja telemark-hiihtoa talvisin toimien opettajana molemmissa lajeissa. Nämä hommat ovat myös koko perheen yhteinen harrastus.

Faktat:

Nimi: Teemu Kekkonen
Asuinpaikka: Espoo
Syntymäaika: 12.10.1976
Syntymäpaikka: Espoo
Koulutus: ylioppilas
Ammatti: yrittäjä
Perhe: vaimo ja 2 poikaa
Harrastukset: purjehdus, alppi- ja telemark-hiihto
Elämän motto: Kaikki on mahdollista, jos haluaa!

Artikkeli ilmestynyt: Pro Sail 3/2015

banner-980x400