Purjehdusmaajoukkue entistä vahvempana kohti Tokion olympialaisia

Mikaela Wulff ja Noora Ruskola. © Heidi Koivunen

Suomen purjehdusmaajoukkue vuodelle 2017 on vahvistettu. Nimet ovat tuttuja, mutta kokoonpanoissa on tapahtunut pieniä muutoksia.

”Kokeneet arvokisamitalistimme Tuula Tenkanen, Tuuli Petäjä-Sirén ja Tapio Nirkko tähtäävät täysillä Tokion olympialaisiin. Kaiken kaikkiaan tilanne näyttää seuraavan neljän vuoden osalta erittäin hyvältä. Meillä on Japanissa entistä vahvempi olympiajoukkue”, päävalmentaja Joakim Wilenius kertoo.

Riossa debytoinut Laser standard -purjehtija Kaarle Tapper ja Laser radialin nuorten maailmanmestari Monika Mikkola kehittyvät tasaisesti kohti maailman kärkeä.

Niki Blässarin kanssa Rioon 470-luokassa tähdännyt, Lontoon olympiamitalisti Mikaela Wulff ja Camilla Cedercreutzin kanssa Suomea Riossa 49er FX -luokassa edustanut Noora Ruskola ovat yhdistäneet voimansa.

”Tunnemme toisemme entuudestaan, joten yhteistyömme alkoi sujuvasti. Olemme molemmat energisiä ja täynnä motivaatiota. Yhteiset tavoitteet on siis helppo asettaa. Satsaamme kaikkemme juuri alkaneeseen olympiadiin”, Wulff ja Ruskola kertovat.

Kaksikon tilanne on sinänsä harvinainen, että he voivat valita kahden veneluokan väliltä: 49er FX:n ja 470:n. Wulff kilpaili Lontoon olympialaisten jälkeen kauden verran 49er FX -luokkaa Silja Lehtisen gastina.

”Mikaela ja Noora kilpailevat ensi viikolla alkavassa Miamin maailmancupissa 49er FX:llä ja Palman Eurocup-kilpailussa maaliskuun lopussa 470:llä. Tässä on se etu, että purjehtijat oppivat näin toisistaan ja veneluokista paljon, kun toinen on toisessa veneessä heikompi ja toinen vahvempi. Kevät näyttää, kummassa luokassa Mikaela ja Noora tähtäävät Tokioon”, Wilenius sanoo.

Tuuli Petäjä-Sirén. © SPV
Tuuli Petäjä-Sirén. © SPV

Suomalaiset lentävät Nacrassa

Silja Kanervan lopetettua menestyksekkään urheilu-uransa hänen kipparinsa Sinem Kurtbay siirtyi Nacra-luokkaan. Vauhdikasta veneluokkaa purjehditaan sekamiehistöin. Kurtbayn gastina toimii kokenut Match race -purjehtija Janne Järvinen.

”Olen nauttinut Nacralla purjehtimisesta todella paljon. Meillä on toki paljon opittavaa, mutta onneksi apunamme on loistava valmentaja (tanskalainen Allan Norregaard). Nacra muuttuu tälle olympiadille lentäväksi ”kantosiipiveneeksi”, mikä on todella hauskaa”, Kurtbay sanoo.

Maajoukkueeseen kuuluu jatkossakin 2.4mR-purjehtija Niko Salomaa, joka edusti Suomea sekä Lontoon että Rion olympialaisissa.

”Purjehdus putosi harmittavasti Tokion paralympialajien joukosta, mutta uskomme, että laji palaa 2024 paralympialaisiin. Niko ylsi Riossa pistesijalle ja päätti kauden maailman rankingin kuudentena. On luonnollista pitää lahjakas purjehtija maajoukkueessa”, Wilenius sanoo.

Purjehdusmaajoukkue 2017

Tuula Tenkanen, Laser radial
Monika Mikkola, Laser radial
Kaarle Tapper, Laser standard
Tuuli Petäjä-Sirén, RS:X
Tapio Nirkko, Finnjolla
Joonas ja Niklas Lindgren, 470
Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen, Nacra
Noora Ruskola ja Mikaela Wulff, 49er FX/470
Niko Salomaa, 2.4mR

Pro Sail

Lähde: Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n tiedote

banner-980x400