Luonnonmukaisia laatuviinejä pientiloilta

Biodynaamisesti valmistetut viinit ja huippulaadukkaat artesaaniviinit tekevät tuloaan Suomeen

(artikkelin lopussa mielenkiintoinen etu Pro Sail -lukijoille… kannattaa tutustua!)

Italia on erittäin monipuolinen ja monimuotoinen viinimaa. Pienissä kylissä vuosikymmenten ja -satojen aikana rakentuneilla yksityiskohtaisilla tuotantomenetelmillä on pitkät ja ainutlaatuisen vahvat perinteet. Tähän maailmaan ovat perehtyneet syvällisesti Vino Nostrumin perustaneet Saara ja Thomas Pahlberg.

Vino Nostrum on alkuviinien monikanavainen kauppakonsepti. Yhtiö edustaa valittuja pientiloja, jotka tuottavat laatuviinejä luonnonmukaisin menetelmin. Suuri osa tiloista harjoittaa viinien biodynaamista viljelyä. Vino Nostrum myy viinejä sekä verkossa että kivijalkaliikkeissä, sekä järjestää erilaisia tasting-tilaisuuksia, viinitapahtumia ja koulutustilaisuuksia.

Toimintansa yhtiö aloitti 2014 Euroopan markkinoille suunnattuna verkkokauppana. Vuonna 2015 toiminta laajeni kivijalkaan, kun ensimmäinen ”Vinoteca” avattiin Pagari ja Pikk-katujen risteykseen Tallinnan vanhaan kaupunkiin. Verkkokaupassa ja Vinotecassa myydään parhaita pientilaviinejä, minkä lisäksi Vinotecassa järjestetään säännöllisesti viinimaistiaisia sekä koulutustilaisuuksia, yhdessä viinintuottajien kanssa.

”Samalla konseptilla avattiin “Cave a Vin”, viinimyymälä Pariisiin keskustaan 11:sta kaupunginosaan, osoitteeseen 28 Rue Saint-Ambroise. Kivijalkamyymälät ovat tärkeitä kohtaamispaikkoja asiakkaidemme kanssa, jonne viinien ystävät voivat tulla maistelemaan sekä kuulemaan ja oppimaan lisää alkuviineistä ja niiden valmistuksesta. Ja tietysti saadakseen myös neuvoa viinien valinnassa. Tärkeä osa työtämme sekä Pariisissa että Suomen ja Viron markkinoilla on myös ravintolamyynti ja sommelierien kouluttaminen alkuviinien yhdistämisestä eri ruokalajeihin. Olisi myös kiva avata Helsinkiin tällainen kivijalkakauppa”, kertovat Pahlbergit.

Thomas ja Saara Pahlberg Vino Nostrumin tiloissa.

Ajatus Vino Nostrumista syntyi useita vuosia sitten kun Pahlbergit aloittivat tutustumisen artesaaniviineihin. Mieleenpainuvin kokemus, joka muutti heidän käsityksensä viineistä, tapahtui kylmänä tammikuisena iltana helsinkiläisessä ravintolassa, jonka viinikellarista löytyi harvinaisia viiniaarteita pientiloilta. He maistoivat erään ranskalaisen tilan biodynaamisesti valmistettua viiniä, joka vei heidät hetkessä sen luonnolliseen kasvuympäristöön. Viinissä tuoksuvat niittykukat veivät aurinkoiseen kumpuilevaan maisemaan, missä leuto kevyen suolainen merituuli vavisutti lempeästi viiniköynnöksiä. Se oli pariskunnalle valtavan lämmin ja intensiivinen kokemus. Viini, jota he maistelivat, kertoi tarinan, ja mikä tärkeintä se toi vahvasti esille oman kasvuympäristönsä.

”Kokemuksen jälkeen luonnollisista viineistä tuli intohimomme, mikä myöhemmin myös muutti elämämme. Lopulta jätimme työmme ja muutimme Italiaan missä aloimme kiertämään eri viinitiloja. Päämääränämme oli löytää laadukkaita luonnonmukaisia viinejä. Sellaisia viinejä, jotka herättävät tunteita ja synnyttävät elämyksiä. Löysimme tiimiimme Fabio Cagnettin, joka on yksi Italian arvostetuimpia luonnonmukaisten viinien asiantuntijoita ja uusien viinikykyjen löytäjiä. Rakensimme yhdessä portfolion, joka koostui aluksi Italian tärkeimpien viinialueiden parhaimmista viineistä. Myöhemmin laajensimme ranskalaisiin viineihin, ja nyt mukaan on otettu myös muutamia saksalaisia ja slovenialaisia viinejä”, Pahlbergit muistelevat.

Vino Nostrum kasvaa ja laajenee sitä mukaan, kun luonnonmukaisten viinien kysyntä kasvaa. Kuluttajat alkavat olla valveutuneempia ja hakevat terveellisen ruokavalion lisäksi myös terveellisiä viinejä. Vaikka työ helpottuu jatkuvasti sitä mukaan kuin kuluttajien tuntemus viinien valmistusmenetelmistä kasvaa, se ei silti ole vielä helppoa. Haasteena on yleinen harhakuvitelma siitä, että kaikki viinit ovat luonnollisesti tuotettuja. Eli toisin sanoen valmistettu puristetusta rypälemehusta, joka fermentoidaan. Suuri syy tähän kuvitelmaan on ainesosaluettelon puute viinien etiketeistä, kaikista alkoholittomista juomista kyseinen luettelo löytyy. Asiaan ei puututa, ennen kuin ymmärretään, miten viinejä valmistetaan.

”Käytämme koulutuksissamme alla olevaa viitteellistä kuvaa, johon on listattu eri menetelmin valmistettujen viinien sallitut valmistus- ja lisäaineet. Tämä auttaa ihmisiä ymmärtämään teollisesti valmistettujen ja luonnonmukaisin menetelmin valmistettujen viinien eroavaisuudet. Teollisessa viininvalmistuksessa sallitaan jopa kahdensadan eri valmistus- ja lisäaineen käyttö! Käytännössä, ja pahimmassa tapauksessa, viinin voi valmistaa ilman viinirypäleitä. Puhutaan massatuotantona valmistetuista ”rakennetuista” viineistä, joiden heikkolaatuiset rypäleet kasvatetaan erilaisten hyönteis- ja rikkaruohomyrkkyjen avulla. Heikkolaatuisista rypäleistä tuotettu viini tarvitsee monenlaisia lisäaineita laadun kohentamiseksi ja viinin säilyvyyden parantamiseksi. Viinejä “rakennetaan” myös tasaisen laadun varmistamiseksi niin, että kuluttaja saa joka vuosi nauttiakseen sen samalta maistuvan viinin”, Pahlbergit jatkavat.

Viinitarhassa käytetyt myrkyt tappavat rypäleiden luonnollisia ominaisuuksia, mm. niiden luonnollisia hiivoja ja säilöntäaineita. Tämä tarkoittaa, että rypälemehu ei ala käymään itsestään ja siksi valmistukseen pitää käyttää teollisia hiivoja, ja koska rypäleen kuoressa olevat luonnolliset säilöntäaineet on tuhottu, pitää niihin lisätä sulfiitteja. Elottomassa maaperässä kasvavien heikkolaatuisten rypäleiden rakenteellisia- ja makuominaisuuksia parannetaan lisäämällä viiniin makuaineita, väriaineita, kirkastusaineita, hapokkuutta, tanniineja, yms. Tämä lista voi usein olla masentavan pitkä.

Myös luomuviinien valmistuksessa sallitaan erilaisten lisäaineiden käyttö, kun taas biodynaamisen ja täysin luonnonmukaisen menetelmän mukaan valmistetun viinien ainesosaluettelo on hyvin lyhyt. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö olisi teollisesti valmistettuja viinejä, joissa ei ole käytetty vain vähän lisäaineista. Tai luomusertifioituja viinejä, joissa ei ole käytetty yhtään lisäaineita. Ongelma on siinä, että kuluttaja ei voi tietää mitä viiniin on lisätty, koska etiketit eivät anna muuta informaatiota kuin sen, että viini sisältää sulfiitteja. Tämä on puutteellinen tieto, koska se ei kerro sulfiittien määrää eikä sitä ovatko ne luonnollisia sulfiitteja vai lisättyjä sulfiitteja. Näissäkin on hyvin suuri ero.

Valveutunut kuluttaja, joka ei saa informaatiota siitä mitä viini sisältää, valitsee mieluummin biodynaamisesti tuotetun viinin kuin luomuviinin. Sertifioinnit eivät kuitenkaan ole tae hyvästä viinistä, viini pitää osata myös tehdä. Viinin tulee olla hyvä omassa sarjassaan, makuasiat ovat sitten eri asia. Hyviä viinejä voi löytää myös teollisesti valmistetuista viineistä, yhtä lailla kuin huonoihin virheellisesti valmistettuihin luonnollisiin viineihin törmää markkinoilla.

”Asiakkaat, jotka ovat joskus maistaneet huonon luonnollisen viinin, esimerkiksi sellaisen, joka on uudelleen käynyt pullossa tai joissa on pahoja hajuja, ovat syystäkin hieman skeptisiä. Olemme palvelleet useita asiakkaita liikkeissämme, jotka ensimmäiseksi kysyvät ovatko meidän edustamat viinit sellaisia navetalle haisevia ja suussa poreilevia viinejä. Skeptisyyden saa helposti poistettua antamalla asiakkaidemme maistaa viinejä. On toki myös niitäkin, jotka tulevat ja etsivät juuri nimenomaan sellaisia viallisia viinejä. Vino Nostrumin listalta niitä ei kuitenkaan löydy”, toteavat Pahlbergit.

“Usein hämmennystä ja kysymyksiä herättää se, miten luomu ja biodynaaminen viini eroavat toisistaan. Ensimmäinen tarkennus tähän kysymykseen, jonka teemme on se, että luomu- tai biodynaaminen viljely ovat menetelmiä tai työkaluja, joilla pyritään valmistamaan mahdollisimman luonnonmukaisia viinejä. Tarkoitus ei ole tehdä luomuviinejä tai biodynaamisia viinejä, vaan ennen kaikkea viinejä, jotka tuovat parhaiten esille oman kasvuympäristönsä.”

Suurin ero biodynaamisesti valmistetuissa viineissä on se, että ne ovat herkempiä reagoimaan kuun vaiheisiin. Biodynamiikan toimintatavat eivät rajoitu viinin viljelyvaiheeseen, vaan ne vaikuttavat viinin kaikkiin kehitysvaiheisiin, aina sen nauttimiseen asti. Jos viinin nauttii vääränä päivänä, se ei avaudu ja anna itsestään kaikkea sitä, mitä se voisi antaa oikeana hetkenä nautittaessa.

Ammattitaitoiset sommelierit, jotka työskentelevät luonnollisten viinien parissa, neuvovat ravintola-asiakkaitaan myös milloin on hyvä päivä avata tietty viinipullo ja milloin ei. Lähes kaikissa Italian ja Ranskan tärkeimmissä Fine Dining -ravintoloissa on luonnonmukaisia viinejä listalla. Koska ne ovat gastronomisia ja kompleksisia viinejä, niitä on helpompi yhdistellä eri ruokalajeihin, ne ovat terveellisempiä sekä edistävät ruoansulatusta. Näissä ravintoloissa ei aina saa listalta valitsemaansa viiniä, jos viini sattuu olemaan biodynaamisesti valmistettu ja kyseessä väärä kalenteripäivä. Tämä voi olla aluksi hämmentävää, mutta se on osa hyvää asiakaspalvelua.

Nykyään on jopa puhelimeen ladattava sovellus – ”When wine” – joka perustuu Maria Thun:in biodynaamiseen kalenteriin. Sovellus kertoo milloin on hyvä päivä avata biodynaamisesti valmistettu viini. Nykypäivän asiakkaat haluavat paljon tietoa tuotteista, erityisesti niiden alkuperästä ja valmistusmenetelmistä. Kun puhutaan viineistä, ei riitä, että asiakkaalle kerrotaan missä maakunnasta tai mistä rypäleistä viini on valmistettu. Asiakkaat haluavat kuulla kuka on viinin takana ja miten viini tehdään.

”Vino Nostrumin tehtävä on antaa kuluttajille mahdollisimman paljon tietoja viineistä. Portfoliomme viinit ovat tutuilta viinitiloilta huolella valikoituja. Olemme vierailleet jokaisella viinitilalla, joiden viinejä edustamme, olemme tutustuneet viinitarhoihin sekä viinikellareihin, ja tunnemme henkilökohtaisesti kaikki viinituottajat sekä heidän työmenetelmänsä. Asiantuntemus ja se, että tiedämme jokaisen edustamamme viinin viljely- ja valmistusmenetelmät, on erityisen tärkeää hyvän asiakassuhteen luomiseksi. Se on myös tae jonka annamme asiakkaillemme. Asiakkaamme voivat luottaa siihen, että valikoimassamme on vain puhtaita laadukkaita ja ennen kaikkea hyviä viinejä. Viinejä, joista syntyy elämyksiä. Hyvä viini kun syntyy terveistä rypäleistä.”

KIINNOSTAAKO KOE-ERÄ LUONNONMUKAISESTI TUOTETTUJA LAATUVIINEJÄ?

Nyt se on mahdollista ja vieläpä erikoishintaan!

Vino Nostrum tarjoaa viinit Pro Sail -lukijoille tarjoushinnoin.

Tilaa omasi täältä:
https://vinonostrum.com/wine-category/prosail/

VINO NOSTRUM

Vino Nostrum – Cave á Vin
28 Rue Saint-Ambroise
75011 Paris
puh. +33 6 14 47 60 96‬

Pazzo Winebar @ Vino Nostrum
Pagari 1
10133 Tallinn
puh. +372 5866 9505

VERKKOKAUPPA
www.vinonostrum.com

banner-980x400