Liigapurjehduksen Suomen mestaruus Ahvenanmaahan

Kuva: Pepe Korteniemi

Suomen Purjehdusliigakausi päättyi ahvenanmaalaisjuhliin. Åländska Segelsällskapet, ÅSS, voitti liigan toisena vuonna perättäin. Tasokas liiga herättää kiinnostusta Suomen suurkaupungeissa.

Kenties suurimpana suosikkina liigakauteen lähtenyt ÅSS uusi mestaruutensa. Kauden avausosakilpailu heidän kotivesillään oli ÅSS:lle lievä pettymys, koska Wasa Segelförening, WSF, otti osakilpailuvoiton. ÅSS voitti vastavuoroisesti Vaasan kilpailun ja 18. – 19. elokuuta purjehditun Helsingin päätöskilpailun. Kokonaiskilpailun voitto irtosi lopulta selvällä erolla toiseksi sijoittuneeseen vaasalaisseuraan. Ahvenanmaan hurjan kokonaispanoksen täydensi Mariehamns Seglarförening, MSF, joka pokkasi pronssiset SM-mitalit.

ÅSS:n kausi oli jälleen suurmenestys. Seura sai jokaiseen liigan osakilpailuun jalkeille huippujoukkueen, vaikka ÅSS edusti ansiokkaasti Suomen värejä kauden aikana myös Itämeren suurimmassa avomeripurjehduksessa Nord Stream Race -kilpailussa ja Sailing Champions Leaguessa.

Purjehdusliigan neljä parasta saavat mahdollisuuden edustaa Suomea mestareidenliigassa. Mitalikolmikon lisäksi ensi kaudella kansainvälisiin kisoihin pääsee osallistumaan Nyländska Jaktklubben, NJK, joka sijoittui kokonaiskilpailussa neljänneksi. ÅSS pääsee lisäksi toisena vuotena peräkkäin osallistumaan suureen Nord Stream Race -kilpailuun, joka purjehditaan suomalaisvalmisteisilla ClubSwan 50 -luksusjahdeilla.

Liiga kerää konseptina kiitosta ja herättää mielenkiintoa suurissa kaupungeissa

Kotimainen Purjehdusliiga on kasvanut vuosi vuodelta. Liigassa purjehtii valtava määrä meritoituneita, jopa olympiatason kilpapurjehtijoita. Joukkuevetoinen konsepti mahdollistaa erilaisen polun maailman huipulle. Turun Pursiseura,TPS, sijoittui kauden päätöskilpailussa hienosti kolmanneksi. Peter Flinkman TPS:sta on tyytyväinen liigan ideaan ja rakenteeseen.

– Liiga on äärimmäisen mielenkiintoinen ja hyvä konsepti. Olemme tykänneet kovasti olla mukana. Joukkueen kokoamisessa oli alkukaudesta omat haasteensa, mutta nyt meillä on sellainen porukka, jolla olisi tarkoitus jatkaa tulevaisuudessakin, sanoo Flinkman.

Helsingissä menestyksekkäästi purjehtinut joukkue oli Flinkmanin mukaan kasassa ensimmäistä kertaa edelliskisassa Vaasassa. TPS on panostanut kauden aikana ennen kaikkea toimivampaan roolitukseen.

– Meillä on kuski, taktikko ja kaksi osaavaa kaveria keulassa. Se alkaa näkymään nyt tuloksissakin. Kuski oli Vaasassa ensimmäistä kertaa J70-veneessä, joten homma vaati vähän totuttelua. Nyt kaikki meni jo mainiosti, Flinkman kertoo.

Kuva: Pepe Korteniemi

Tampereen Pursiseura, TaPS, oli Helsingin osakilpailussa villillä kortilla tutustumassa liigapurjehdukseen. Ville Turunen tamperelaisseurasta oli innostunut kilpailun päätyttyä.

– Tämä on se tapa, jolla saadaan kilpapurjehdukseen enemmän väkeä takaisin. Tämä konsepti on äärimmäisen hyvä. Lyhyitä sähäköitä lähtöjä, paljon kilpailijoita ja tasaväkiset veneet. Käsittämättömän hyvä sapluuna, sanoo Turunen.

Tamperelaiset liittyvät ensi kaudella Purjehdusliigaan Turusen mukaan ehdottomasti, jos vain rahoitus saadaan kuntoon. Lisäksi Turunen toivoo Tampereelle omaa liigaosakilpailua.

Kilpailullisesti tamperelaisten villi kortti -osallistuminen oli haastava. Melges-luokassa purjehtiva Turunen ei saanut Lauttasaareen mukaansa täysin omaa miehistöään. Mukana oli muun muassa kaksi henkilöä, jotka eivät olleet J70-veneen tyyppisillä kilpaveneillä koskaan purjehtineet.

– Yhteisen sävelen löytäminen oli alkuun todella vaikeaa, mutta lauantaina purjehdimme viimeisessä lähdössä kuitenkin toiseksi. Ensi vuonna tarkoituksemme on kilpailla Purjehdusliigassa sillä kokoonpanolla, joka on tottunut purjehtimaan yhdessä, kertoo Turunen.

Niin Turussa kuin Tampereella on aktiivista ja tasokasta junioritoimintaa. Tulevaisuus purjehduksen suhteen kaupungeissa on valoisa. Kumpikin leiri pyrkii pitämään nuoret lajin parissa myös jolla-luokkien jälkeen. Purjehdusliiga tarjoaa niin Flinkmanin kuin Turusen mukaan loistavan alustan tavoitteen toteuttamiselle. Suomen Purjehdusliiga palaa ensi kaudella siis todennäköisesti entistä suurempana.

www.spv.fi/purjehdusliiga/
www.sailing-championsleague.com/

Pro Sail

Lähde: SPV:n tiedote

banner-980x400