Kymmenen nuorta harrastelijapurjehtijaa lähdössä Atlantille

”Tästä ei voi seurata muuta kuin hyvää”

Vuosikymmeniä Airistolla vaikuttanut Suomen Nuorisopurjehtijat ry (tuttavallisemmin Snupu) on tullut tutuksi näyksi Itämeren kotoisissa vierasvenesatamissa.

Pari vuotta sitten kotisatamakeskittynyt ajattelutapa Snupussa muuttui, kun jäsenistöltä alkoi tulla kyselyjä päästä purjehtimaan isommille vesille. Tällä kertaa Snupussa ei tyydytty regattapaikkojen mainostamisen vaan nyt haluttiin järjestää jotain omaa – siis jotain sellaista, jossa ei vahingossakaan päädyttäisi jo vitsiksi muodostuneeseen Nauvon vierasvenesatamaan. Tall Ships Racesin Itämeri-versioiden kasvatteina snuput päättivät luottaa tuttuun konseptiin ja osallistua TSR:n Atlantin ylittävään Rendez-Vous-regattaan oman miehistön voimin.

Unelma realisoitui keväällä 2016, kun joukkueelle löydettiin sopivan kilpailukykyinen vene, ilmoittautumislomake lähetettiin bittiavaruuteen ja jäsenistä karsittiin kasaan Snupun omintakeinen Atlantti-miehistö. Ensimmäisestä hullusta päähänpistosta on nyt kulunut vuosi ja projektista on kasvanut snupujen näköinen seikkailupurjehdus. Atlantti-joukkueella on valtameren kokoinen nimi, some-näkyvyyttä, tiimipipot ja rautaisen kova tukiverkosto. Ja hyvä niin, sillä Aava Transatlantic nostaa purjeet Portugalista jo kuuden viikon kuluttua!

Atlantin ylittäminen tarkoittaa viikkoja kestävää katkeamatonta (kilpa)purjehtimista Pohjois-Afrikan paahtavilla leveysasteilla. Ei satamaa, ei saaria, ei suojaisia poukamia myrskyn varalle. Loputonta merta yli kolmetuhatta merimailia, liikkumapinta-alaa pienen kolmion verran ja seurana vain kourallinen uusia kavereita, joiden hyvät ja huonot päivät tulevat äkkiä todella tutuiksi.

Tulevaan koitokseen olemme valmistautuneet vierailemalla Ilmatieteenlaitoksella, hankkimalla yhteistyökumppaneita ja, mikä tärkeintä, tutustumalla toisiimme. Reittiäkin olemme päässeet suunnittelemaan yhdessä päällystömme kanssa. Vaikka sananlasku “Etelään, kunnes voi sulaa ja sitten 90 astetta oikealle” kuulostaakin aika seiloriuskottavalta, taidamme silti turvautua merikortteihin ja muihin moderneihin navigointiapuvälineisiin näkkärin tuijottelun sijaan.

Riskeistäkin on miehistön kesken puhuttu. Listalta löytyy merisairautta, hankaumia, pieniä tulipaloja, rikki meneviä osia, mereen paiskautumista ja kyseenalaista hygieniaa – jopa tulehtunut umpilisäke on pyörinyt päällystön huulilla. Myös kalastaminen voi olla riski, sillä Atlantin fisut ovat hieman eri kaliiberia kuin Itämeren sillit. Innokkaita kalastajia kehotettiinkin ottamaan rommipullo taskuun, jotta miekkakalan voi surmata ennen sen veneeseen nostamista kaatamalla kiduksiin kunnolla prosentteja. Fyysisten riskien lisäksi on myös varauduttava viikkojen eristäytymiseen muusta maailmasta. Seurana vain oma miehistö ja Spotifyn offline-soittolistat.

Vaikka lähtöön tuntuu edelleen olevan ikuisuus, tulee meillä koulunkäynnin ja työnteon ohella väistämättä kiire. Vielä pitäisi ainakin hoitaa viisumit kuntoon, karsia pakkauslistalta kaikki turha ja miettiä, miten kahdentoista meri-ilman nälkiinnyttäneen purjehtijan kaikki ruoat saataisiin mahdutettua veneeseen. Pelkoa epäonnistumisesta ei kuitenkaan tiimin sisällä ole, sillä sopivan sekalaisessa tiimissä erilaiset vahvuudet erottuvat omalla tavallaan edukseen.

Toukokuussa selviää vielä se, yltääkö purjehdustaitomme samalle viivalle kovien luulojemme kanssa. Ainakin nyt tuntuu hyvältä ajatella, että joukkona parikymppisiä harrastelijapurjehtijoita voisimme voittaa “pelkästään” kannustavan tiimin ja kovan yrittämisen ansiosta. Ja vaikka näin ei edes hyvän veneen ja taitavan päällystön avittamana tapahtuisi, tulee maaliin pääsy olemaan saavutus itsessään.

Aava Transatlanticin lähtövalmisteluita ja matkaa voi seurata Pro Sailin nettisivuilta tai suoraan joukkueen omilta kanavilta.

Joukkue: Aava Transatlantic (Suomen Nuorisopurjehtijat ry)
Vahvuus: 10 + 2
Kilpailu: Tall Ships Races Rendez-Vous-regatta, legit Sines-Las Palmas-Bermuda ja Bermuda-Boston
Ajankohta: 29.4.-18.6.
www.snupu.fi/rdv2017/
www.facebook.com/AavaTransatlanticSailing/

Pro Sail

Lähde: tiedote

banner-980x400