Kon-Tiki II -valokuvanäyttely Merikeskus Vellamossa

Kon-Tiki II purjehtimassa Tyynellämerellä. Kuva: Kon-Tiki II Group

Merikeskus Vellamossa Kotkassa on avautunut valokuvanäyttely ”Kon-Tiki II – Balsalautoilla Tyynellämerellä”. Suomen merimuseon näyttely on avoinna 22.1.2017 asti.

Vuonna 1947 norjalainen antropologi ja tutkimusmatkailija Thor Heyerdahl (1914–2002) purjehti rakentamallaan Kon-Tiki-lautalla Perusta Raroian atollille. Kevyestä balsapuusta rakennettu Kon-Tiki-lautta mukaili paikallista perinteistä rakennustekniikkaa. 101 päivää ja 4 300 merimailia pitkällä purjehduksella Heyerdahl todisti, että esihistorialliset merenkävijät olisivat voineet purjehtia Etelä-Amerikasta Polynesiaan.

Vuosina 2015–2016 toteutettiin Heyerdahlin hengessä kansainvälinen Kon-Tiki II -projekti, jossa oli mukana myös suomalaisia. Projektissa valmistettiin kaksi balsalauttaa, joilla purjehdittiin Etelä-Amerikasta Pääsiäissaarelle ja takaisin.

Tahiti Rane ja Tupac Yupanqui -balsalauttojen rakennusvaihe SIMAn telakalla Callaossa Perun pääkaupungissa Limassa kesti kuukauden. Vuonna 2015 balsalautoilla purjehdittiin ensin Pääsiäissaarelle. Purjehdus takaisin Etelä-Amerikkaan Chileen vuonna 2016 päättyi evakuointiin 800 merimailin päässä rannikolta El Niñon aiheuttamien poikkeuksellisten sääolojen vuoksi. Kaikkiaan lautat purjehtivat 114 päivää ja 4 500 merimailia.

Projekti oli vahvasti tieteellinen ja se dokumentoi ja tutki mm. ilmaston muutosta, meren elämää ja saasteita. Lautoilla käytettiin uusinta merentutkimusvälineistöä, jolla mitattiin useita perussuureita Tyynestämerestä. Uutena tutkimuskohteena olivat mereen kertyneet muovipartikkelit. Projektissa tutkittiin myös perinteiseen inkojen tekniikkaan perustuvia, lauttojen ohjaamisessa käytettyjä guara-ohjaimia.

Kon-Tiki II -projektissa olivat mukana myös kuopiolaiset Heikki ja Heidi Niskanen. He osallistuivat lauttojen rakentamiseen Perussa sekä kokosivat projektista dokumentaarisen valokuvanäyttelyn. Mukana olleita suomalaisia sekä valokuvanäyttelyn toteuttamista on tukenut Savon koulutuskuntayhtymä.

Kon-Tiki II -projektin balsalautat lukuina:
Pituus 17 m, leveys 7 m
Maston kokonaispituus 15 m
Purjeen (neliöpurje) pinta-ala 90 m²
Lautan kokonaispaino n. 23 000 kg, lasteineen n. 32 000 kg

Lisätietoa:
www.merikeskusvellamo.fi
www.facebook.com/merikeskusvellamo
www.instagram.com/merikeskusvellamo

Suomen merimuseo on osa Kansallismuseon museoperhettä, johon kuuluu yhdeksän museota ja kaksi linnaa. Merimuseo toimii Kotkan Kantasatamassa sijaitsevassa Merikeskus Vellamossa, jossa toimivat myös Kymenlaakson museo, Tietokeskus Vellamo, Kotkan kulttuuriasiainkeskus, museokauppa Plootu ja ravintola Laakonki.

Pro Sail

Lähde: Merikeskus Vellamon tiedote

banner-980x400