Kieler Yacht-Club

Yksi Saksan vanhimmista seuroista

Kieler Yacht-Club tunnetaan hyvin vuotuisesta Kielin viikosta (Kieler Woche tai Kiel Week), joka on yksi maailman suurimmista purjehdustapahtumista ja eräs Pohjois-Euroopan suurimmista kesäfestivaaleista. Yhdeksän päivän aikana järjestetään yli 2000 yksittäistä tapahtumaa jopa kolmelle miljoonalle ihmiselle ympäri maailmaa.

Parhaimmillaan Kielin viikko kokoaa yhteen yli 5000 nais- ja miespurjehtijaa, jotka edustavat noin 50 eri kansallisuutta. Kieliä ei turhaan kutsuta nimellä ”Kiel. Sailing City.” Veneitä tapahtumassa saatetaan nähdä jopa 2000. Seuralla oli iso ja näyttävä rooli myös vuoden 1972 olympialaisissa. Virallinen järjestäjäkaupunki oli tuolloin Munchen, mutta kaikki purjehdukset tapahtuivat Kielin lahdella.

Kieler Yacht-Club perustettiin Saksan keisarikunnan laivaston upseerien taholta jo vuonna 1887. Laivasto oli Saksan meripuolustuksesta vastannut puolustushaara, joka toimi aina vuodesta 1871 vuoteen 1919 asti. Neljä vuotta perustamisen jälkeen Saksan viimeisestä keisarista ja Preussin viimeisestä kuninkaasta Vilhelm II:sta tuli seuran kommodori. Hetkeä myöhemmin Kielin satamaan ilmestyi myös hänen oma vene Meteor I, joka kulki aikaisemmin nimellä Thistle. Samana vuonna seura muutti nimensä ”Kaiserlicher Yacht Clubiksi”, eli keisarilliseksi pursiseuraksi. Useiden muiden muutosten myötä seura antoi vasta tästä hetkestä eteenpäin myös siviileille mahdollisuuden liittyä sen jäseneksi.

Ensimmäisen maailmansodan aikana Kielin viikon regattoja ei järjestetty lainkaan. Seuran jäsenistöstä kuoli sodan aikana jopa 455 henkilöä ja seura oli konkurssin partaalla. Vastaavat äärimmäisen haastavat ajat koettiin myös toisen maailmansodan aikana, jolloin toiminta muuttui kokonaan.

Vuosina 1946 ja 1947 Kielin viikon regatat herätettiin jälleen henkiin ja seuraavana vuonna myös klubin toiminta aktivoitui kauttaaltaan. Tulevina vuosikymmeninä seura kasvoi voimakkaasti ja siitä tuli yksi Saksan arvovaltaisimmista pursiseuroista.

Tänä kesänä Kieler Woche järjestetään 20. – 28. kesäkuuta. Myös tulevaisuudessa kisan ajankohta on yksinkertaista katsoa kalenterista ennakkoon. Kisa pidetään nimittäin aina kesäkuun viimeisen täyden viikon aikana.

www.kyc.de ja www.kieler-woche.de

Alkuperäinen artikkeli: Pro Sail 1/15

banner-980x400