Helsinki-Tallinna Race uusille radoille

Kuva vuoden 2015 kisasta. © Helsinki-Tallinna Race

Suomen suurin avomerikisa tuo Eteläsatamaan yleisötapahtuman ja Kaivopuistoon purjeparaatin. Kilpailun starttia voi seurata rannoilta ja kahviloista.

24. kerran järjestettävä Helsinki-Tallinna Race kokee tänä vuonna historiansa suurimmat muutokset. Lähtöalue siirtyy Hernesaaren edustalle, kisaan osallistuvat veneet ajavat Eteläsatamasta paraatina Kaivopuiston editse lähtöpaikalle, ja jo edeltävänä iltana kisaveneitä kiinnittyy kaikille avoimen tapahtumatorin laituriin Vanhan Kauppahallin viereen.

Taustalla on halu rakentaa kisasta kansanjuhla purjehtijoiden lisäksi kaikille muillekin. Samalla tehdään sekä Helsinki- Tallinna Racea että avomeripurjehdusta laajemmin tunnetuksi – toivottavasti myös suosituksi. Hyvänä vertauskohtana voi pitää Gotland Runt -kisaa, joka kerää sankat joukot seuraamaan lähtöä Tukholman keskustaan.

Tapahtumatori aukeaa jo torstaina 18. elokuuta, jolloin Business LYS -luokan veneet kiinnittyvät Vironaltaaseen ja Pakkahuoneenlaituriin. Kisan lähdöt alkavat perjantaina 19. elokuuta. Business LYS, ORC- ja IRC- veneet siirtyvät lähtöalueelle varhain iltapäivällä, jolloin laitureihin pääsevät omia starttejaan odottavat LYS-veneet.

Lähtöalueelle veneet kulkevat paraatina Merisataman halki, jolloin katselupaikoiksi kelpaavat Kaivopuiston ja Hernesaaren rannat saarineen ja kahviloineen.

Kisapursien liike katkeaa vain Ruotsin-laivojen lähdön ajaksi. Sen jälkeen siirtyvät LYS-veneet starttipaikalle. Luokka purjehditaan takaa-ajolähtönä, jonka viimeisten veneiden arvioidaan ylittävän starttilinjan noin klo 20.30. Nähtävää riittää pitkälle iltaan, Tallinnaan veneet saapuvat lauantaiaamuun mennessä.

Myös itse rataan on tullut muutoksia. Lähtöalueen vaihtuessa reitin alkupää on siirtynyt Melkin vierestä Suomenlinnan edustalle. Lyhyempi rata (44 mpk) jatkaa Helsingin matalan ja Tallinnan matalan ohi Piritan satamaan. Nopeiden luokkien rata (59 mpk) poikkeaa Ulkomatalan luota Vuosaari 1:n poijulle, ja sieltä Tallinnan matalalle.

Koska radat ovat uudet, kaikki reittiennätyksetkin odottavat luonnollisesti uusia tekijöitään.

Kilpailukutsu, purjehdusohjeet, kartat ja aikataulut ovat nähtävillä kisan www-sivuilla, jossa myös ilmoittautuminen käynnistyy toukokuun aikana.

Lisätietoa:
www.helsinkitallinnarace.fi
www.facebook.com/helsinkitallinnarace

Pro Sail

Lähde: Helsinki-Tallinna Race 2016 tiedotus

Kartta 1: Tapahtumatori ja paraatireitti

kartta_1

Kartta 2: Lähtöalue ja rata Helsingin edustalla

kartta_2

banner-980x400