Helsingin kauneimpia vierasvenesatamia

Valkosaari ilmasta käsin. KUVA: 110th Street Productions

Merellisen Helsingin sydämessä, Suomenlinnan ja Kauppatorin välissä keskellä Eteläsatamaa, sijaitsee Helsingin kaunein vierasvenesatama, Valkosaari. Vuonna 1861 perustetun purjehdusseuran Nyländska Jaktklubbenin (NJK) toisessa kotisatamassa, Valkosaaressa, löytyy toistakymmentä täyden palvelun vierasvenepaikkaa.

Sinebrychoffin pokaali ja mittava viirikokoelma

Valkosaari on ollut Helsingin veneilyvieraiden määränpää ja tukikohta aina vuodesta 1885 lähtien, jolloin NJK:n ensimmäinen paviljonki rakennettiin silloiselle Valkosaaren Karille. Nykyinen Estlander ja Settergrenin suunnittelema paviljonki on valmistunut vuonna 1900. Talon pitkästä historiasta kielii paitsi arkkitehtuuri myös purjehdusseuran mittavat kokoelmat, jotka ovat vieraiden nähtävinä. Kansainvälisten purjehdusseurojen viirikokoelma on tiettävästi maailman kattavin. Myös vanhat taulut ja valokuvat sekä klassisten alusten puolimallikokoelma luovat paviljonkiin ainutlaatuisen tunnelman, jossa vierailijat voivat nauttia esimerkiksi virvoittavista juomista tai täydestä illallisesta.

Pokaalikokoelma sisältää muun muassa Sinebrychoffin pokaalin, joka on maailman toiseksi vanhin edelleen kiertävä urheilupalkinto. Pokaalista purjehditaan Sinebrychoff Challenge –regatassa, joka tänä vuonna järjestetään perjantaina elokuun 12. päivänä. Silloin on mahdollista nähdä sekä pääosin 1920 – 1940-luvuilla rakennettuja klassisia että uusia 6mR-luokan purjeveneitä kilparadalla Valkosaaren itäpuolella Kruunuvuorenselällä. Kauden aikana järjestetään myös lukuisia muita purjehduskisoja Valkosaaresta käsin.

Ensiluokkainen ravintola ja näköalaterassi

Paviljongin toisessa kerroksessa toimii Ravintola NJK, joka tarjoaa ensiluokkaisia kulinaristisia elämyksiä kesäkautena toukokuusta syyskuuhun. Rapukaudella heinäkuun lopusta lähtien snapsilaulut raikuvat talossa riemukkaasti. Ravintola, jota hoitaa Royal Ravintolat, on Suomen suosituin rapuravintola – missään muualla ei syödä yhtä monta saksiniekkaa kuin juuri Valkosaaressa.

Venesatamassa vierailevilla miehistöillä on myös mahdollisuus ruokailla vapaamuotoisemmassa ympäristössä purjehdusseuran jäsenhuoneessa, joka sijaitsee ravintolakerroksessa eikä vaadi ennakkovarausta. Paviljongin edustalla pohjakerroksessa sijaitsevalla terassilla voi nauttia pientä purtavaa ja virvokkeita. Parempaa paikkaa ihailla auringonlaskua Helsingissä saa todenteolla etsiä.

Valkosaari toimii kotisatamana usealle klassiselle kilpapurjeveneelle, joista näyttävin on Blue Marlin. Tämä sinirunkoinen 12mR-luokan jahti on rakennettu vuonna 1937. Vene on yli 20 metriä pitkä, entisöity alkuperäiskuntoon ja Suomen oloissa ainutlaatuinen.

Vierasvenesataman palvelut

Vierasvenesatamassa on aisa- ja pojupaikkoja. Satama tarjoaa venevieraille paitsi maasähköä ja makeaa vettä, myös muita palveluja kuten suihkut, saunan ja pyykinpesukoneet. Nämä palvelut sekä yhteysveneen käyttö sisältyvät satamamaksuun. Vieraille ilmainen WIFI kattaa koko saaren. Valkosaaren yhteysvene mantereelle kulkee säännöllisesti Kaivopuiston itärannalle, josta on lyhyt kävelymatka keskustaan, mutta pyydettäessä kyydin voi saada myös suoraan Kauppatorille. Satamakonttorissa on kesäkaudella miehitys aamusta yöhön, ja satamapaikkavarauksen voi halutessaan tehdä puhelimitse tai sähköpostitse. Paikan voi myös kätevästi varata ja maksaa etukäteen satamapaikka.com -sivustolta.

Valkosaari on puitteittensa ja historiansa osalta ollut veneilijöiden keidas jo toista vuosisataa. Sijainti keskellä kaupunkia mahdollistaa nopean siirtymisen palveluiden ja nähtävyyksien keskelle, mutta saaressa tunnelma on kaukana kaupungin vilskeestä. Tämä ainutlaatuinen yhdistelmä on myös huomattu Suomen rajojen ulkopuolella. Kaudella 2015 Valkosaaren vierasvenesatamassa vieraili veneitä 12 eri maasta.

Lisätietoa
www.njk.fi/vierassatama
www.satamapaikka.com

NJK Blekholmen
N 60º 09 40,3 E 24º 57 48,1 (WGS84)
FI-00140 Helsinki
www.njk.fi

banner-980x400