Bitter End Yacht Club

Viiden tähden klubin tarina alkoi 50 vuotta sitten

Kaipaatko rentoutumista, omaa rauhaa, mutta myös sopivasti aktiviteettejä? Jos näin, niin Bitter End Yacht Club on kitkerän katkerasta nimestään huolimatta täydellinen paikka juuri sinulle. Virgin Gordan ylpeys on valittu useita kertoja yhdeksi maailman parhaimmista lomakohteista.

Bitter End Yacht Club sijaitsee Virgin Gordan saarella, joka on Brittiläisistä Neitsytsaaristtoiseksi suurin. Tortolan saarelle on matkaa 20, St. Thomasiin 50 ja Puerto Ricoon noin 120 kilometriä.

Viitisenkymmentä vuotta sitten Hokinin perhe lapsineen tutustui North Soundin lahteen ja sen rauhallisiin sekä hiljaisiin poukamiin. Paikassa oli jotain vangitsevaa, mikä sai heidät palaamaan kohteeseen uudelleen ja uudelleen 60-luvun lopulla. Palattuaan vielä uudemman kerran 70-luvun alussa, Bitter Endin rinteille oli rakentunut viisi mökkiä. Alkukantaiset mökit oli rakentanut paikan omistaja Basil Symonette, joka oli pystyttänyt palvelut lähinnä paikan päälle eksyneitä seikkailijoita varten.

Hokinin perhe oli kiinnostunut ostamaan pienen maa-alueen Basililta, jotta he voisivat rakentaa itselleen pienen huvilan tulevia lomanviettoja silmällä pitäen. Basil kuitenkin kieltäytyi ehdotuksesta, sen sijaan hän päätyi lopulta tarjoamaan heille paikkaa kokonaisuudessaan. Hokinin haave toteutui vuonna 1973, kun lomakohde siirtyi kokonaan heidän omistukseensa.

Maailmaa kiertänyt Robin Lee Graham eksyi myös kyseiseen kohteeseen ja lopulta muutaman päivän visiitti venyi kuukausien mittaiseksi hänen auttaessa Hokinin perhettä rakentamisessa ja alueen kehittämisessä. Hänen käden jälkensä näkyy edelleen viidessä alkuperäisessä rakennuksessa.

Ympäristöasiat ovat olleet Hokinin perheelle etusijalla koko projektin ajan. Eräs arkkitehti auttoi heitä kehittämään kohteesta viihtyisän, kauniin ja samalla lähes kokonaan omavaraisen. Bitter End muun muassa tuottaa oman sähkönsä ja kerää sekä puhdistaa vetensä itse. Aurinkoenergiaa hyödynnetään tehokkaasti ja myös rinteillä sijaitsevien puutarhojen vedet tulevat kierrätetystä suihkuvedestä.

Nykyisin Bitter End Yacht Club on yksi maailman hienoimmista vesiurheilukeskuksista, jossa kuitenkin viihtyvyys ja rauhallisuus ovat arvossaan. Erilaisia veneitä on vuokrattavana kymmenittäin ja tuskinpa löytyy vesiurheilulajia, jota kohteessa ei voisi tänä päivänä harrastaa.

www.beyc.com

Alkuperäinen artikkeli: Pro Sail 4/14

banner-980x400